Een positief punt dat uit deze crisis kan komen, is een meer veelzijdige benadering van coaching. Andrea Oakes ontdekt

Een trainingsmaatje hebben om op te treden als uw “ogen op de grond”, uw opleiding volgen en doorgeven wat ze zien is geen nieuw idee, maar in de huidige krappe financiële tijden is het een geweldige manier om geld te besparen op het bedrag waarin u investeert je opleiding.
Dus wat is er nodig om een goed paar ogen op de grond te hebben? En hoe maak je optimaal gebruik van je trainingsmaatje? We vroegen toptrainers om hun tips.
Tip 1: kies de juiste buddy
“Het vinden van een goede trainingsbuddy is als het vinden van een vrouw of een echtgenoot”, zegt eventer Andrew Parry. Andrew en collega-amateur-eventer Jo Bunnell Thompson, beiden uit Kent, zijn elkaars blik op de grond gericht – Jo beschrijft hem als “haar geheime wapen”. “Je moet met elkaar kunnen opschieten in het leven en om de relatie te laten werken, moet elke partij iets toevoegen aan het feest”, zegt Andrew.
Trainers zijn het erover eens dat het van vitaal belang is om een buddy te vinden wiens oog – en woord – je vertrouwt.
Dressuursupremo Jennie Loriston-Clarke waarschuwt dat geen ogen op de grond te verkiezen zijn boven de verkeerde ogen.
“Ze moeten jou en je paard goed kennen en waarderen dat alleen omdat iets voor hen werkt, niet noodzakelijkerwijs betekent dat het ook voor jou zal werken. Elk paard is anders”, zegt ze.
Erkend springcoach Paul Crago vult aan: “Ze hoeven niet de beste ruiter ter wereld te zijn, maar ze moeten wel goed weten waar ze vanaf de grond naar moeten zoeken en dit kunnen overbrengen.”
Tip 2: observeren, niet coachen
Er is een groot verschil tussen de twee.
“Terwijl een coach een renner zal vertellen hoe hij iets moet doen, moeten je ogen op de grond commentaar geven op wat ze voor zich zien”, adviseert voormalig Olympisch eventer Eric Smiley, die een gedenkwaardige persoonlijke uitwisseling met een topjury noemt als een geval in punt.
“Deze persoon was noch een ruiter, noch een trainer, maar ze had een ongelooflijk oog voor detail. Ze keek toe hoe ik een paard op de flat bewerkte en zei: ‘Heb je nog draf? Kun je nog meer buiging vragen? Als je van beide wat meer hebt, ziet het er beter uit.’
‘Ze vertelde me niet wat ik moest doen; ze adviseerde me over de foto die ze zag en liet het aan mij over om veranderingen aan te brengen.”
Tip 3: houd de taal simpel
“In de paardenwereld maken we ons schuldig aan het gebruik van dubbelzinnige woorden die moeilijk te interpreteren zijn”, zegt Eric. “‘Ritme’ is een goed voorbeeld – het kan een groot aantal zonden bedekken.”
Eric pleit ervoor om de taal eenvoudig te houden.
“Een renner moet zich onmiddellijk identificeren met wat je zegt. In plaats van commentaar te geven op het ritme, praat over regelmaat. Kijk of de passen gelijk zijn, ziet de beweging of sprong er gemakkelijk uit, of is het gehaast of gebrek aan energie? hij zegt.
Tip 4: wees elkaars ‘spiegeltje’
Er zijn bepaalde bewegingen waarbij het hebben van een spiegel een duidelijk voordeel is. Het op één na beste is echter een paar ogen op de grond om commentaar te geven op wat je niet kunt voelen.
“Looppirouettes, de rein-back en vliegende veranderingen zijn voorbeelden van waar het goed is om precies te zien wat er aan de hand is”, zegt Jennie Loriston-Clarke. “Je ogen op de grond moeten naar de achterbenen kijken, want een ruiter kan niet altijd voelen wanneer het paard in de pirouette ‘vastloopt’, niet in diagonalen achteruit gaat of een fractie laat achter verandert.”
Jennie pleit voor het oefenen van dit soort bewegingen wanneer je kunt rijden met je schoolmaatje of wanneer ze op de grond zijn om je te helpen.
‘Dan kun je elkaars ‘spiegeltje’ zijn’, zegt ze.
Tip 5: bekritiseer niet, stel een vraag
Een vraag stellen in plaats van een directe opmerking te maken, is een goede manier om uw gedachten over te brengen zonder elkaar van streek te maken.
‘Zeg dingen als: ‘Wilde je drie passen voor het hek versnellen?’ of ‘Wist je dat je over dat hek naar rechts bent gesprongen?’”, adviseert Eric Smiley. “Door een vraag te stellen, zet de rijder zichzelf aan het denken – iets waar moderne training zich steeds meer op richt.”
Tip 6: focus op positie
Als je trainingsmaatje met de ogen op de grond gericht, kun je elkaars posities en balans in het zadel in de gaten houden, zegt geaccrediteerde British Eventing en British Showjumping-coach Ernest Dillon.
“Alle rijders hebben een zwakkere kant en zakken in een heup of glijden per ongeluk naar een kant van het zadel”, zegt hij. “Het is een grote hulp om iemand op de grond te hebben die je eraan herinnert om centraal en gelijkmatig op beide zitbeenderen te zitten.
“Een andere fout die gemakkelijk vanaf de grond te zien is, is dat de rijder aan zijn handen knabbelt. Het bit zal constant in de mond van het paard bewegen, maar vaak realiseert de persoon bovenop dit zich niet.”
Tip 7: benut elkaars sterke punten
Elke rijder heeft verschillende sterke en zwakke punten. Dit kan worden gebruikt in het wederzijds voordeel van beide rijders.
Grand Prix-dressuurruiters Matt Frost en Adam Kemp werken elke dag nauw samen.
“Mijn kracht is het rijden van vliegende wissels, terwijl die van Adam piaffe en passage zijn”, zegt Matt. “Als we met een van deze worstelen, is het soms goed om iemand anders op het paard te laten stappen en op de juiste knoppen te drukken.”
Tip 8: kijk naar elkaars lessen
Matt Frost zegt dat trainingsmaatjes vaak samen naar hem toe komen voor lessen.
“Ze zullen elkaars sessies bekijken, wat geweldig is omdat ik zowel de toeschouwer als de rijder kan uitleggen wat ik aan het doen ben en wat het huiswerk moet zijn”, zegt hij. “De waarnemer maakt vaak aantekeningen in de lessen. Als er dan een trainingsprobleem is tussen bezoeken, hebben beide partijen meer kans om de tools te hebben om ermee om te gaan. Twee breinen aan het werk zijn beter dan één.”
Tip 9: Wees positief
Bij training draait alles om het opbouwen van vertrouwen.
“Natuurlijk kun je fouten aanwijzen, maar je moet je ook richten op de positieve dingen”, zegt springtrainer Paul Crago. “Als je buddy een fout maakt bij een hek, wijs dit dan aan, maar voeg er ook aan toe dat zijn paard de vorige lijn heel goed had gesprongen.”
Ernest Dillon voegt eraan toe dat een rijder altijd zijn eigen prestaties in vraag moet stellen en op een positieve manier moet reflecteren.
“Je hebt een trainingsmaatje nodig die dit proces helpt in plaats van het te belemmeren”, zegt hij.
Tip 10: wees creatief
Hoe inventiever je kunt zijn met je training, hoe meer kans elke rijder eruit haalt. Eric Smiley legt uit dat een van zijn favoriete oefeningen is om een parcours van “sprongen” af te bakenen door lijnen op de grond in de arena te tekenen.
“Zoiets werkt vooral goed in paren, omdat het allemaal draait om het houden van de juiste lijn”, zegt hij. “De een rijdt het ‘parcours’ terwijl de ander toekijkt.
“Als je buddy zijn lijn voorbij schiet of de schouder van zijn paard verliest rond de bocht, vertel het hem dan. Door je observaties aan elkaar te koppelen, word je je meer bewust van de lijnen die je rijdt.”
Tip 11: gebruik video
In staat zijn om jezelf een oefening te zien doen, ofwel direct nadat je erop hebt gereden, of later wanneer je nadenkt over je prestaties, kan zeer nuttig zijn. Voor sommige renners is “zien is geloven” – een trainingsmaatje of coach kan herhaaldelijk aangeven dat je iets aan het doen bent dat je moet veranderen, maar het met je eigen ogen zien kan vaak de motivatie zijn die nodig is om je echt in te zetten om de verandering tot stand te brengen.
En met de opkomst van cameraapparatuur op afstand, zoals de Pivo, waarmee u uw training kunt filmen zonder dat u een tweede persoon op de grond nodig heeft, kan dit een enorme aanwinst zijn voor uw trainingsregime. Je kunt je video vervolgens ook delen met je trainer voor hun feedback.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in…

Bibliotheekafbeelding Credit: Lucy Merrell


Krediet: .
Het tijdschrift Horse & Hound, dat elke donderdag verschijnt, staat vol met het laatste nieuws en reportages, maar ook met interviews, specials, nostalgie, dierenarts- en trainingsadviezen. Ontdek hoe u kunt genieten het tijdschrift bezorgd elke week bij u thuis, plus opties om uw abonnement te upgraden om toegang te krijgen tot onze online dienst dat brengt u het laatste nieuws en rapporten, evenals andere voordelen.
creatSource link