Waarom focussen op je ademhaling je rijden kan veranderen?

 • Sporttherapeut Debbie Rolmanis legt het belang van gecontroleerde ademhaling voor ruiters uit en biedt een nuttige oefening om je techniek te verbeteren

  Gelukkig hoeft onthouden om te ademen niet op onze dagelijkse ‘to do’-lijst te staan, of gepland in onze telefoons met een herinnering naast andere klusjes.

  Hoewel ik erg dankbaar ben dat evolutie deze verantwoordelijkheid van mij heeft weggenomen, is er een compromis.  Als iets van zo’n cruciaal belang gebeurt zonder enige bewuste gedachte, heeft het de neiging om het naar de stapel met lage prioriteit te degraderen. De nonchalante veronachtzaming van hoe we levensbevestigende zuurstof in het lichaam brengen en het ontdoen van giftige CO2 kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, de manier waarop we ons lichaam bewegen en de manier waarop we in het zadel zitten en functioneren.

  Klinkt dramatisch? Dat is omdat het zo is.

  Mensen zijn geëvolueerd tot roofzuchtige tweevoeters. Van onze voorouders werd verwacht dat ze jagen en verzamelen; hun lichaam elke dag de hele dag bewegen, allerlei bewegingen uitvoeren; tillen, trekken, duwen, slepen, hurken, rennen, lopen, klimmen, hangen. Om dit te doen moest het lichaam sterk en flexibel zijn en goed gevoed worden met zuurstof uit volledig opgeblazen longen. We zitten nog steeds in lichamen die ontworpen zijn om al die dingen te doen, en biomechanisch zijn we helemaal niet veranderd.

  Mensen zijn gemaakt om een ​​lange, sterke romp te hebben. De ribbenkast en buik moeten een sterke cilinder vormen die de wervelkolom ondersteunt en de ledematen in staat stelt zelfstandig te werken. Dit wordt puur beïnvloed door het mechanisme van de ademhaling.

  De impact voor ruiters

  We weten nu dat om sterk en stabiel te zijn door de romp (een vereiste tijdens het rijden), we de longen volledig moeten kunnen uitzetten. Hierdoor kunnen de ledematen onafhankelijk van de wervelkolom/ribbenkast werken en kunnen we beter in balans zijn over het paard.

  Goed uitademen is ook cruciaal voor de ruiter. Er is een reden dat sommige trainers je aanmoedigen om uit te ademen voor neerwaartse overgangen, zodat je de verbinding van je paarden kunt vergroten.

  Waarom? Als je eenmaal je uitademing onder controle hebt, zou je moeten voelen waarom; je houdt nu je eigen gewicht in je lichaam. Je hebt de stabiliteit van je houding vergroot terwijl je de romp blijft uitzetten, je ruggengraat is open en ondersteund waardoor je bekken en heupen meer synchroon lopen met je paard. Wanneer je in een meer gebalanceerde zit zit, kan je paard zichzelf beter balanceren.

  Leer hoe je je mindset kunt transformeren met Horse & Hound’s nieuwe online cursus vertrouwen rijder. De positieve psychologie van onze experts geeft je de kennis om je vaardigheden te transformeren

  Oefening: expansieademhaling

  Aanbeveling: 3-5 herhalingen van expansieademhaling 3x per dag. Meer indien mogelijk.

  Een uitkering

  Ik heb maar heel weinig mensen ontmoet die optimaal ademen, maar voor rijders is het kunnen aanboren van het vermogen om correct te ademen een enorm geheim wapen en hier zijn enkele van de voordelen:

   • Verlaagt de hartslag voor jou en je paard.
   • Door correct uit te ademen rekruteert u rompstabiliserende spieren, die neerwaartse overgangen zullen controleren.
   • Spieren kunnen langer en effectiever werken met een betere zuurstoftoevoer.
   • Het vergroten van de ribbenkast om in te ademen verbetert de houding van het bovenlichaam en de verbinding van ruggengraat, bekken en heupen.
   • Een juiste ademhaling zorgt voor een lange en sterke romp die essentieel is voor balans, onafhankelijke hulp en synchroniciteit met je paard.
   • Helpt de spijsvertering, orgaanfunctie en vermindering van pijn.

  Techniek

  Sta met je voeten op heupbreedte uit elkaar met een neutrale ruggengraat en de achterkant van het hoofd opgetild. Schommel je gewicht naar achteren over je hielen, en heb een heel kleine buiging in de knie (zachte knieën).

  Plaats je pink op de bovenkant van je bekken en je duim tegen je onderste rib.

  Inhaleren: Adem diep in en vergroot de ruimte tussen duim en pink. De ribbenkast moet omhoog komen als het middenrif plat wordt, zodat de longen kunnen uitzetten en lucht naar binnen kunnen trekken. Je schouders mogen niet bewegen, de beweging moet puur vanuit de ribben komen. Stel je voor dat je de onderrugkwabben van je longen vult. Probeer tot vijf tellen in te ademen.

  Uitademen: Knijp de buik naar binnen en probeer de lucht in kleine stapjes uit de longen te laten terwijl u de ribbenkast omhoog houdt. Je wilt erover nadenken om de lucht beetje bij beetje van de bovenkant naar de onderkant van de longen te laten ontsnappen. Door dit te doen, activeer je de spieren die de romp gedurende een gunstige tijd in expansie houden. Probeer zo lang mogelijk uit te ademen. Als je kunt uitademen tot acht of negen tellen (of meer als dat mogelijk is), begin je de spieren van de romp te versterken.

  Oefen eerst buiten het paard, in het begin kunt u wat licht gevoel in het hoofd ervaren, maar volharden en dit zou moeten verdwijnen.

  Als je een paar keer op de grond hebt geademd, doe het dan de volgende keer dat je gaat rijden. Oefen het beheersen van je uitademing terwijl je om een ​​neerwaartse overgang vraagt ​​en kijk hoe jullie je allebei voelen.

  Lees meer op dbmuscletherapy.com

  Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

  Sporttherapeut Debbie Rolmanis legt het belang uit van de kern van een rijder – en haalt enkele misvattingen erover weg

  Het tijdschrift Horse & Hound, dat elke donderdag verschijnt, staat vol met het laatste nieuws en reportages, maar ook met interviews, specials, nostalgie, dierenarts- en trainingsadviezen. Ontdek hoe u kunt genieten het tijdschrift bezorgd elke week bij u thuis, plus opties om uw abonnement te upgraden om toegang te krijgen tot onze online dienst dat brengt u het laatste nieuws en rapporten, evenals andere voordelen.

 • creatSource link

  Manegeameland.nl
  Logo
  Enable registration in settings - general
  Compare items
  • Total (0)
  Compare
  0
  Shopping cart